21 January 2019

Brlog





Zovem se Ruža. Jana. An Na. Nadja. Anastasija. Lea. Kovalska, X©. Mnogo sam lepa, mlada, pametna, sposobna i uticajna. A sve je počelo ugledom na jednu predivnu plavušu  koja je u odnosu na nas mlade vlogerke već sada obična tetka, premda jako slavna i uspešna, i koju ću jednog dana prevazići po količini najkvalitetnijih krema, maskara, pudera, senki, fudbalera, azurnih mora, cipela, bundi, tašni i stanova. Imam 100.000 subskrajbera na jutjubu a smeši mi se pola miliona. Na instagramu za mnom puzi još više, a kad se lansiram na zapadnu obalu, zaradiću i svoj prvi milion idiota. Pardon, dolara. Svoju karijeru započela sam kao devojčica pošto su mi mama i tata kupili kameru i rekli da moram sama da se izdržavam. Tako sam se odlučila za pokretanje svog kanala na kome možete pratiti moj uzbudljivi život. Tamo možete saznati koliko i u čemu spavam, zašto ne doručkujem, koliko često idem da piškim i kakim, kakvim frajerima dajem šansu, u kojoj boji su moje omiljene sveske i zašto ih ne popunjavam u školi, koliko sam platila antirid i masku od ježeve sline, koju veličinu sisa i guzice ću ugraditi za svoj 14-ti rođendan, pardon 28-i (jer sam već počela da se raspadam ali to niko ne sme da zna), gde sam kupila svoj prvi dildo , koliko sam sati provela na aerodromu na putu za Puket, šta sam kupila u Bečkoj operi, kako izgleda moj njujorški hotel sa zvezdicama, u šta sam se poslednji put zaljubila, šta on nikad ne sme da ti kaže, kako ćeš ostvariti svoj životni cilj, koliko puta sam izgubila nevinost, da li je bolji nude ili karmin boje jorgovana, kako proliti veštačke suze, kako mu se osvetiti kad te ostavi, kako se praviti da slušaš na času, kako izgleda moja baba, kako šminkam svoju kevu, koliki mora da mu bude intelekt da bi napravile dobar izbor, šta je emancipacija, da li su crnci gori od belaca, gde čuvam svoju najvredniju bižuteriju, ajfon ili ajfon, cipele od krzna ili zmijskog vrata, kako pravim smuti i njime oblažem kosu, lice i cipele, voli li te ili samo ceni, tatina sam mezimica, umirem - nestao mi je prajmer, moje leto na Kopu, moja prva palačinka, vozila sam se u šatlu, šoping princeza medju prosjacima, ne znam više šta da smislim, pitajte me ja odgovaram. Jedan vaš lajk = jedan moj virtualni poljubac a možda i moje nošene gaćice. 

Zovem se Andrija. Janko. Čoda. Djota. Delić, Glavić,. Mnogo sam frajer, mlad, pametan, sposoban i jebem po kućama, i na javnim mestima.  A sve je počelo ugledom na jednog svetski poznatog lika s jutjuba koga sada nakon stečene slave mulati hlade na Sejšelima dok mu svaki dan serviraju naizmenično plavušu i crnku u koktelu, ali ću tog pacera jednog dana prešišati i kupiti samo ostrvo a njega baciti ajkulama. Imam 200.000 subskrajbera sa progresijom ka milionu ribica koje će upasti u moju mrežu, somove ne računam. Na instagramu imam još više, a kada me otkriju belosvetske kurvice, postaću kapetan svemira. Svoju karijeru sam započeo igrajući video igrice u kojima sam bio najbolji. I u školicama. Mama i tata su mi kupili kameru i rekli da je krajnje vreme da se osamostalim i skinem im se s grbače. Tako sam otvorio svoj kanal i na njemu možete pratiti moj zanimljiv život.  Tamo možete saznati koliko sam platio svoj telefon i koliku ću karu da vozim. Koji tip gaća ne nosim. Koliki mi je u cm ujutru. Koju od vlogerki bih odveo u karantin a kojoj razmazao balzam po kosi. Kakve guze su najdruželjubivije. Voleti više majku ili dojku. Da li ti se svidjam da te imam. Moj prvi put. Da objasnim šta se desilo. Šutiram loptu u kineskoj prodavnici. Učim salto. Čelendž s ćaletom. Da te pita brat. Disstrack. Pazi, od igrica može da se živi. Žderemo inostranske slatkiše. Raskid. Preporučujemo. Jedan vaš lajk = poslaću vam uzorak svoje mokraće, a možda dobijete i autogram. 

Zovem se Baka Prase. Mnogo sam jak. Najbolji. Najuticajniji. Najtraženiji. Najveći mi je. Rejting i ugled. Juče je zbog mene u novosadski tržni centar došlo, što samo, što u pratnji maćeha i očuha više od hiljadu maloletne dečurlije i punoletnih praznoglavaca. Ne mojom krivicom, hteli su moje telo. I da mi otmu duh kojim plenim. Jedni drugima su gnječili fontanele, stopala i bubrege. Oštetili inventar. Padali u nesvest. Zaradili modrice po labrnjama. Podlive i krvoliptanja. Izazvao sam histeriju, tj. konverziju kod publike. Plakale su. Tukli su se. Policija je upotrebila silu. Sabila me u ofis gde sam dao izjavu da oni tako hoće. Jer me vole. Shvatili su da je moj život u njihovim rukama. I da moraju da upotrebe svoje pendreke. Do autograma su došli retki. Ostale ću im predati preko vloga. A počelo je tako jer su mi tata i mama intelektualci, povremeni učesnici mog video materijala, rekli da zaslužujem ovu slavu. I zdušno me podržavaju u tome. I imam preko milion subskrajbera na jutjubu a tek pola na insti. Jajeta mi, biće ih barem trostruko nakon ovog incidenta. Zato u medjuvremenu na mom kanalu možete pratiti moj fenomenalni život. U njemu možete videti koliko sam glup, agresivan i prost. Tamo svojoj devojci, drugarici, koleginici po šarmu i poznatosti, kurvi i drolji što bi moji subskrajberi rekli, postavljam sledeća pitanja:
  • Da li si se igrala sa šlagom, onako, stavljala ga?
  • Da li si ikada bila u vezi u isto vreme sa više osoba?
  • Da li si ikada bila prijatelj sa povlasticama, onako , samo se karate i ništa više?
  • Da li si se ikad jebala u javnosti?
  • Nije to jedina stvar koju nisi uspela da pojedeš
  • A ti se probudiš a prangija ti onako stoji pa ti po njemu pa, pa. 
  • Da li si ikad snimila nevaljali video, svoj pornić, kućni, domaći?
  • Da li si se ikad usrala u gaće?
Na mom vlogu možete videti kako sa pajtosom ocenjujemo guzove najpoznatijih jutjuberki, šta bi im radili, kako nisam otišao prvi dan u srednju školu jer sam dokazao da sam gluplji nego što se misli, a još i pevam, snimam spotove, i svadjam se sa yt ortacima koji me mrze tj. zavide, ali mi moj otac lepo u jednom zajednički snimljenom prilogu savetuje da se, tj. ga izdignem (ugled) iznad takvih. Šaim se, retard sam ali vi ste to tražili. Volim vas mali moji od 7 do 17 godina. A i vas kobile matore koje se na pastuve ložite. I vas buzdovane što mi niste ni do bicepsa. 

***
Kako mediji kažu, krajem septembra 2018-te godine, održan je četvrti po redu Balkan Tube Fest. Tih dana se više od 70 najpoznatijih jutjubera sa ovih prostora družilo sa nekoliko hiljada svojih pratilaca ili modernije rečeno - fanova. Velika Kombank arena bila je pretesna da primi sve. Osim deljenja autograma, slikanja, igrica i izazova, ovaj skup je imao za cilj da progovori nešto i o nekim ozbiljnijim temama koje bi mogle da zainteresuju mlade. Uspelo je. Takodje sve to zahvaljujući sponzorima (veoma poznata imena, velike firme) koji su pokrili troškove ove manifestacije. Idoli su bili nadomak ruku svojih obožavalaca. Mogli su da ih dodirnu, da se smeju s njima, da im postave poneko pitanje. Razmenjena su iskustva, možda napravljeni dogovori za guranje na internacionalnu scenu, spajanje sa nekim svetskim facama. Učesnici su pokazali svojim subskrajberima da ih poštuju i cene (a i trebalo bi s obzirom da pojedinci zarađuju na pregledu njihovih kanala od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura mesečno), a pratioci da su njihovi uzori, idoli, ideali tako životni, tako dostupni, tako moćni da je naravno opravdano njihovo celodnevno buljenje u ekrane telefona i praćenje svih dogodovština njihovih junaca i junica, tj. junaka. 

Naravno, Baba Svinja piše ovaj tekst jer je generacijski mnogo daleko od ovakvih priča. Proba da sve te mlade, bitne, preduzimljive, maštovite, privlačne, fantastične ljude uprlja blatom, da ih usled nerazumevanja ponizi i omalovaži. Baba svinja naprosto ne razume lepotu umetničkog prikaza svakodnevice naše mladeži. Ne kapira njihov način života. Ne razume internet i nove tendencije. Ne podržava vrstu njihove komunikacije, obraćanja, tema koje se tamo mogu naći (mogu se naći dobre, priznaje baba). Ne vidi smisao buljenja u pokretne slike koje su po njenom mišljenju čisto ruglo i besmislica. Na kraju krajeva, tj. početku početaka, ona to vidi kao degradaciju normalnosti, kako opšteg ponašanja tako i ljudske psihe. Vidi to kao uvod u potpuno posrnuće čitavih generacija koje u sveopštem informativnom haosu postaju meta izvitoperenih bezvrednosti. Koji preuzimaju odredjene modele ponašanja nalazeći tamo toliko toga pozitivnog i vrednog, jer im je blisko, na dohvat ruke, tako prijemčivo. Kopiraju rečnik, pokrete, modu jer se u tome osećaju sigurnim. Slušaju savete onih koji su im po godinama bliski i koji ih jedino mogu razumeti i pomoći im u bukvalno svemu. Možda i u tome da jednog dana postanu deo te elite. Dok mame i tate pojma nemaju čije se njihova deca hrane. Ili čak imaju, što ih zakonski može okarakterisati kao dobrovoljne davaoce svoje krvi vampirima, glupsone veće od sopstvene dece, budale kojima tu istu decu treba oduzeti. A deca i nisu kriva, samo se igraju...odraslih. Uz potencijal da ostanu to što jesu - deca.

Razume Baba Svinja da je lakše igrati se, ne misliti, čak i moći živeti od prodaje ničega jer smo skloni da platimo ništa. 

Pretpostavlja Baba Svinja da postoje različiti oblici zabave i forme duhovitosti, ali je nekada pretužno koliko je prejadno.  

Uvidja  Baba Svinja da će svet uskoro početi da komunicira sa 100-nak reči jer nema potrebe za verbalnim obiljem. 

Zna Baba Svinja da je svet sačinjen od apsurda, i da je glupost zarazna bolest za koju nemaju inekciju ni oni belosvetski laboranti, da je ona možda čak namerno puštena da umori čovečanstvo, ali  takodje misli da ne mogu drugi za sve biti krivi. Da ima nešto i u cenzuri. I potrebi da sebe učinimo više od predmeta. I da je to glupo od onog pametnog mnogo lako odvojiti, samo kad se hoće. A može se. Nije valjda nemoguće od brloga napraviti bar pristojnu štalu, kad već ne može mirisni toalet.  

Neka (namerna) istraživanja pokazuju da smo po broju pregleda kanala lokalnih mladih zvezda Youtuba, koji imaju preko 100.000 pratilaca, na trećem mestu u svetu. Na PISA testu , na kome smo poslednji put učestvovali 2012-te godine, od 65 zemalja bili smo na 43-ćem mestu. Literarna, matematička, naučna i finansijska pismenost 15-godišnjaka nam nije jača strana. Zbog toga ipak ne treba previše brinuti jer postoji velika šansa da dobrim savladavanjem tehnike šminkanja, pravilnim šopingovanjem, dobrim snalaženjem na svetskim destinacijama, dobrom pucačinom, poznavanjem najnovijih telefona, savršenim verbalizovanjem seksualne ponude i tražnje te savladavanjem svih neophodnih tehnika koju eksperti preporučuju, nama ne preti nikakva opasnost. Na zvaničnim manifestacijama će uvek biti dovoljno mladih književnica čije će knjige o modi i savetima o životu, kao i njihove biografije, zajedno sa njihovim kolegama čija se izdanja na razne teme tek očekuju (ako ništa drugo, bar profesionalni book-ovi sa njihovim slikama), biti primamljivo štivo. Preživećemo mi. Ne znam kako, ali bi možda Baba Svinja mogla da priupita Baku Prase za mišljenje. Ipak na mladjima svet ostaje. 
"More Baba, ne smrdi tu, nego idi i kuckaj svoje bpr(i)loge koje niko ne čita, a nas mlade pusti da živimo. Ko ti je kriv što te blato godina pokrilo pa ne vidiš šta se traži i od čega se opstaje", odgovorio bi mi.
"U pravu si Prase Babino, samo ti grokći i uživaj", uzvratila bih. Šta bi i inače mogla da dodam.  


P.S. O Inst-u, V-kama +25-55, smislu života u nekom od narednih brlogarija.    

   

No comments: