6 April 2017

Izbor (za) uvek



Izbor je oduvek bio mač sa dve oštrice. Prva ucenjuje životom, druga smrću (ideje, cilja, ali i suštine tih ne-reči). Svaka od oštrica daje šansu koja manje ili više boli, koja se manje ili više uklapa u ideal, ili barem podnošljivost. Kad postoje izbori, hvatamo se za ono što je podatnije, uklopivo sa težnjama, što daje krila i neki utisak slobode, a time i sliku sopstvene kontrole nad stvarima, pojavama ili ljudima. Nekada se izbor preobraća u ropstvo, ne zato što je konkretnim izborom izabran put sa koga se ne skreće (jer sa svakog može), već zato što je ljudsko biće sklono tome da u svoj izbor posumnja, shvati da je izbor izneverio njegova očekivanja, da je dobijena sloboda iz nekog razloga postala zatvor. Može, ne mora da bude, ali se desi. Situacija nije nepromenljiva, i traži naknadne izbore kojima se opet povinujemo sa nešto otpora, ili sa elanom.

Napred ili nazad? Nazad je vraćanje na staro, napred je neizvesnost. Ostajanje na istom -  izazov na dvoboj sa izborima. Presudjuje strah ili nada. Sad ili ipak nikad? Tu izbor ume da uceni slobodu, koristeći se slepilom i gluvoćom želja, ličnih, i tudjih. Čitavih karika iščekivanja i htenja koja treba ispuniti.
Ipak, postoji dva ili više izbora. Uvek. I pri tom svaki od njih znači dobitak, iako je posledica sasvim drugačija. Razlika je samo u stepenu izneverenosti izvornih želja koje donese izbor jedan i izbor dva. Približavaš se ili udaljavaš. Imaš ili "imaš". Prijatnost, podnošljiva bezizražajnost, ili bol. Smirenje ili kontinuirano traganje. Ali si dobio - Uvek. Dobio ono što si zaslužio i hteo, dobio ono sto si zaslužio ali nisi hteo, dobio ono što nisi zaslužio a hteo, dobio ono sto nisi zaslužio i nikako nisi hteo. Gubitak je isečak iluzije o promašenom dobitku. Ali nema promašaja. Nema ni umišljaja. Ni predomišljaja. Ni domišljanja. Niti domišljatosti koja bi lako izbor dva, koji se smatra lošijom alternativom jer je naprosto uvek iza prvosti, pogurala na mesto pobednika. Lentu treba da dobiju oba. Pehar čak, iz koga ćeš ispiti gorkost svoje sreće ili tugovanja. To se jednostavno zove - iskustvo.

Da li čovek u stvari stalno treba da teži nečemu što već nema ? Da li ga to nagoni da menja sebe, svoj "zabran", percepciju, stvarnost, kvalitet, mišljenje,  planove, sigurnost, svoje Ja za neko dopunjeno i izmenjeno izdanje Ja koje ne mora uopste da pravda plaćenu cenu? 


Da li je nenametnuti izbor samo pustinja zvana - želja, gde se noću temperature spuste do tačke promrzavanja volje, a danju jarkost zraka izazove prizore fatamorgane? Odgovore naslućujem. Prebirem prstima po svakom od ponudjenih rešenja, i slepim dodirom nalazim ispravnost. Ta ispravnost najčešće nema veze sa realnošću. Valjda zato što irealni izbori znače zgužvanost tkanine, konce koji vise, aljkave šavove, pogrešan kroj i veličinu. A kada se načine oni koji ne prate konture, osećaš se poput odrpanca, prosjaka, ili lutke koja nema pojma o stilu koji joj pristaje. 

Ne, ipak je svaki izbor dobar. Čak i kratkoća na debelom, mršavo u uskom, crveno naslonjeno na roze, nezgrapno visoko uz neoprostivo nisko, prijatno slano uz otužno slatko,  svetlosno brzo uz pužeće sporo. Svaki izbor je samo put sa odloženom spoznajom o istini (iz nekog razloga, baš tako načinjenog) izbora. Ta istina se krila jer joj nisi dao dozvolu za izlazak. Ponašao si se kao roditelj koji drži konce u rukama nad životom svog nezrelog deteta, a ono je jednog dana iskočilo kroz prozor i još ti pokazalo srednji prst u znak protesta i odmazde. I vratiće se kad tad kući. Oprostiti mu moraš jer je tvoje i jer ga voliš.

Tvoji izbori su u stvari uvek Ti. I dešava(š) se s dobrim razlogom. Mislim da se toga ne treba bojati. Štavise, sigurna sam u to. S razlogom. 

(Mart 2016)

No comments: