4 April 2017

Realno bol(es)no




Na osnovu člana 49. stav 3. i člana 58. stav 2. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službeni glasnik RS”, broj 107/05), gospodin neimenovani Ministar zdravlja, neimenovanog dana neimenovane godine, potpisao je Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama. Prema tom dokumentu zdravstvenom ustanovom se mogu smatrati domovi zdravlja, apoteke, zavodi, bolnice koje mogu biti opšeg i specijalnog karaktera, a tu su još i klinike, instituti, klinički centri i privatna praksa.

Prema istom Pravilniku, zdravstvena zaštita obuhvata očuvanje i unapredjenje zdravlja, sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti, dijagnostiku, lečenje, rehabilitaciju i još mnogo toga. Službeni Glasnik RS takodje izlaže da na teritoriji zemlje postoji pet državnih specijalizovanih psihijatrijskih bolnica, doduše malo neravnomerno raštrkanih sabirnih centara za duševno obolele, ali sa doskora pristojnim kapacitetima. Na osnovu nepotpune evidencije postoji mišljenje da u Srbiji ima izmedju 300 i 400 hiljada mentalno obolelih osoba. U to se ubrajaju svi oni koji su bolnički i ambulantno tretirani, i za koje postoji dokumentacija da su se zbog nekog razloga obratili lekaru. Ono zbog čega ovaj tekst grca od pitanja koja tek predstoje a koji za uvod ima ovo, jeste – zašto se konačno u registar firmi istovrsnog sadržaja a kao dodatne ne uvedu Rijaliti institucije?
Jer:   
                                                                      
Uključenjem tv-a, otvaranjem novina, šetnjom internetom Vi automatski doživite vizuelni i čeoni udar nekog Rijalitija koji se u celosti i celodnevnosti informativno prati. Trenutno ih ima 3, i tu je reč o tipičnim psihijatrijskim pacijentima kojima je po zajedničkom pristanku prepisana izolacija u odgovarajućem trajanju, a koje nadgledaju odgovarajuci stručni  (zdravstveni i ostali) timovi. Noćno dežurstvo i video praćenje je obavezno. Ima i  gerijatrije iako je mladja populacija prisutnija, ali bolest svakako za godine ne pita. Ukoliko se pažljivo osmotri, a iole skoncentrisan amater može da da svoju ocenu, dijagnoza stanara je spektrolika: afektivna psihoza, depresija, hipohondrija, demencija, paranoici, preterano proždrljivi, polu i nelečeni alkoholičari, šizofrenici, dezulionisti, tabletomani, suicidalni su tek u tragovima, psihoseksualni poremećenici, narkotičari, egomanijaci, isključivo kompleksaši više vrednosti, i tu i tamo mirni kod kojiih ne možeš da dokučiš šta će tu osim ako im je trebao odmor. I honorar naravno. Mada, ispod mire sto djavola vire. A odakle su svi ti utekli i gde će završiti, to niko živ ne zna ili se upravo zna. 


Tu su i dopunski Rijalitiji u kojima ti procenjuju igrački, pevački, humoristički, kuvarski, modni i ostale talente, što bi valjalo uvrstiti u institucije otvorenog tipa ali sa manjim posledicama po zdravlje posmatračke i oblizujuće nacije, iako se i tu od strane strukovnih sudija vrši kliničko ispitivanje EEG-a, konsultativna i timska dijagnostika. Štavise, tu još možeš da se zabaviš i kao naučiš nešto. Ima i Rijaliti polu-živih političkih emisija. Onda medjudržavni cim Rijaliti. Potom verski, rasni, interstelarni Rijaliti. I Rijaliti iza Rijalitija gde dijagnozu treba odrediti glasačima i pošiljaocima sms poruka, ili ih priključiti u Direkt Rijaliti.


Ono što bih volela da znam, a očekujem pozitivne odgovore i stručnu pomoć od onih koji sve znaju glasi:

Ministrici saobraćaja, gradjevinarstva i infrastrukture – hoćemo li izgraditi još neki objekat za još neki Rijaliti?

Ministru trgovine, turizma i telekomunikacija – možemo li da postojeće Rijaliti objekte-projekte  iskoristimo kao domaće turisticke hot spots ili da ih iznajmimo na 99 godina?

Ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – hoće li ovi ljudi, učesnici dobiti zasluženu nacionalnu penziju?

Ministru kulture i inofmisanja – da li bi bili ljubazni da se ovaj program vrti 25 sati dnevno i bez reklama molim?

Ministru rudarstva i energetike – mogu li oni nevoljnici koji su dosadni  i zalutali tu, da se pošalju malo u rudnik na prevaspitavanje?

Ministru finansija – mogu li se iz Budžeta odvojiti malo bogatiji honorari za učesnike?

Ministrici poljoprivrede i zaštite životne sredine – da li bi ikako bilo moguće da se kao pomoćna radna snaga uvezu Rumuni, Bugari ili bar Sirijci da se ovaj naš narod u Rijalitiju ne muči sa svinjama i baštom, a za ove u Parovima i Velikom bratu da im spremaju obroke?

Ministru pravde – ako je moguće da se tuče i svadje nikako ne sankcionišu izbacivanjem iz Rijalitija nego da se time naprotiv stimuliše fizička sprema i kondicija aktera.

Ministru omladine i sporta – šta mislite da se svima za učešće dodeli po jedna zlatna medalja a pobedniku zlatni pehar koliko je učesnik težak?

Ministru unutrašnjih poslova – da obavezno postavi kamere ispod ćebadi  i u wc-u, da sve bude transparentno a ne da nas lažu da je bilo intimiziranja ili da se vrše lažne optužbe ko je zamazao čučavce.

Ministru prosvete, tehnike i tehnološkog razvoja – da dozvoli maloletnicima da se prijavljuju i učestvuju, a mogli bi i njihovi profesori jer realno – tu mogu da kao intelektualni motor jedu i piju za džabe a dobiju i vešakratnu pomoć.

Ministru odbrane – mogu li se oni nabildovani muški mačići regrutovati u specijalce?

Ministrici državne uprave i lokalne samouprave – može li malo da se dislociraju ovi Rijalitiji na lokalni a globalni državni nivo, ono  kao – decentralizacija?

Ministru privrede – može li se u Registar privrednih aktivnosti uvesti – Rijaliti privrednik i da one uspešne šaljemo na medjunarodnu razmenu?

Ministru spoljnih poslova – možemo li pobednike Rijalitija postaviti za Ambasadore i počasne konzule?

Ministru zdravlja – može li se gledaocima najnovijim uvezenim medicinskim aparatima amputirati iole prisutan moral, kultura, estetika, razum i da svi budemo ravnopravni kod šifriranja i prijema u psihodelične institucije?

Ministrici za evropske integracije i ministru za vanredne situacije  koji su bez portfelja ali sa foteljom neću postaviti nikakvo pitanje jer smo očigledno licencirano sa Rijalitijima evropski integrisani i vanredno posebni. Mada, može jedno privatno i intimno – Da li bi oni lično i njihove kolege da se ubace u neki od ovih Rijalitija?

Premijeru i predsedniku ne smem da postavljam nikakvo pitanje jer su previše zauzeti a i ova Vlada bez njih valjda može ova pitanja da razreši sama. Ili ipak da pitam, samo da mi kazu – jel’ se u Rijaliti računaju i prenosi iz Skupštine? I stvarno, može li nekako kao što na početku smatrah, makar na o-ruk da se izglasa da Rijaliti institucije prošire grupu iz Službenog glasnika i da svi dobrovoljno participiramo u i za što uspešniji mentalni ekvilibrijum?

Poštovanih 300-400 hiljada ljudi, vi koji imate neku zaista bolnu muku, verovatno će kvalitet vašeg lečenja biti smanjen usled pojačanog priliva novih kolega a usled stešnjenih kapaciteta, ali morate shvatiti – ova državna Ludara sa svim ovim Rijaliti ispostavama mora da nahrani preostali zbunjeni narod. A i da od tog ludila taj isti narod beži ili ga se kloni, na kraju će sigurno posustati. Zato čuvajte svoje lekiće, i ni po koju cenu ne gledajte ni jedan Rijaliti jer je podjednako mučan koliko i vaša teška realnost.  Neko će se od Vas kad-tad sigurno izvući, za razliku od većine neregistrovanih a Rijalitiju izloženih. I neka nam je svima, bilo nas 7 miliona ili pak milijardi, sa srećom.



(Novembar 2015)

No comments: